CIP, cleaning-in-place

Zoekt u optimale cleaning-in-place?

IA P&ID CIP proces automatisering

Optimale reiniging van uw procesinstallatie

Productiebedrijven met procesinstallaties maken gebruik van cleaning-in-place-systemen (CIP-systemen). Deze CIP-systemen zorgen voor het reinigen van de procesinstallatie voor en na een productiebatch. Een goed functionerend CIP-systeem garandeert de veiligheid van ons voedsel en de kwaliteit van uw product. DH Automation Technology is ervaren in het engineeren, bouwen, installeren en onderhouden van besturingen en automatisering voor CIP-systemen.

Slimme reiniging

De software is voorzien van slimme recepten, instelbare reinigingsprogramma’s en datalogging. Ook het beheer op afstand en het versturen van log data naar managementsystemen is eenvoudig door DH te integreren.

Totaal CIP-automatiseringsysteem

De automatisering van een CIP-systeem is minimaal opgebouwd uit een besturingskast met PLC-systeem met een bijbehorend touchscreen en de benodigde geleidbaarheidssensoren, temperatuursensoren, verwarmingssystemen en motorsturingen. De automatisering van het CIP-systeem draagt zorg voor het tegengaan van:

  • het achterblijven van productresten: het product zelf en/of delen ervan (eiwitten, zetmeel en vetten)
  • opbouw van mineralen en microbiologische vervuiling
  • contaminatie: verschillende producten die met de installatie worden gemaakt, mogen niet met elkaar in aanraking komen

Het is dus van groot belang dat de installatie volledig gereinigd wordt, maar ook dat het product nooit in contact kan komen met het reinigingsmiddel. Bij CIP-reinigingsprocessen maakt de automatisering en besturing van DH het verschil.

Unieke CIP-reinigingsprogramma’s

DH heeft unieke reinigingsprogramma’s ontwikkeld en geïmplementeerd. Deze automatisering zorgt ervoor dat het vuil zeer efficiënt verwijderd wordt met minimaal waterverbruik. Na de voorspoelfase zorgen onze CIP-programma’s en -recepten ervoor dat de juiste concentraties en temperaturen bereikt worden bij de verschillende reinigingsstappen. Op deze manier is de reiniging geborgd en, minstens zo belangrijk, bent u verzekerd van de totale verwijdering van schoonmaakmiddelen. De volgende stappen in het CIP-reinigingsprogramma zijn o.a. mogelijk, elke stap kan meerdere keren herhaald worden:

  • voorspoelen
  • loogfase
  • tussenspoelen
  • zuurfase
  • naspoelen
  • desinfectie

Alle stappen zijn in het CIP-systeem volautomatisch geborgd en worden geregistreerd en gelogd. Zo bent u verzekerd van een goed gereinigde installatie, zónder resten reinigingsmiddel. De data van de CIP-reiniging wordt geregistreerd en bewaard, zodat altijd de uitgevoerde reiniging aangetoond kan worden aan de controlerende instanties. De bediening van de installatie gebeurt door medewerkers die zich via de touchscreenbediening moeten autoriseren. Hierdoor kan ook eenvoudig nagegaan worden wie een bepaalde reiniging heeft uitgevoerd.

Wilt u weten wat wij kunnen betekenen in de verbetering van uw productieproces?

Neem dan contact op voor kennismaking en advies: tel. +31 (0)183 500205.

IA Proces Industriele automatisering