DH Automation Technology helpt Strikolith efficiënt te produceren

De aftermovie voor een indruk hoe DH Automation Technologie zich presenteerde op Empack 2023
juni 2, 2023
Solids Rotterdam 2023
september 5, 2023
De aftermovie voor een indruk hoe DH Automation Technologie zich presenteerde op Empack 2023
juni 2, 2023
Solids Rotterdam 2023
september 5, 2023

‘Als ik om half negen bel met een probleem op een menger,
dan wéét ik dat het om 10 uur is opgelost.’

Wie er oog voor heeft, ziet dat er in Nederland nog prachtige productiebedrijven zijn. Strikolith is zo’n pareltje,
met professionele merken. Het bedrijf is al 50 jaar gevestigd in het Brabantse Raamsdonksveer en maakt kwaliteitsproducten voor afwerking in de bouw. DH helpt bij de automatisering van de productie en het palletiseren van zakken en emmers.
In de fabriek worden grondstoffen aan de hand van recepten automatisch en semiautomatisch verwerkt tot producten voor bijvoorbeeld stukadoors en schilders. DH werkt al sinds 2016 voor het bedrijf. Met de overname in 2020 door Saint-Gobain Weber Beamix en de komst van de nieuwe Plant- en Operations Manager Hans den Haan, is een groeipad voor de komende jaren ingeslagen. “Saint-Gobain Weber Beamix wil de productie flink verhogen en op allerlei manieren groeien. Er is een zorgvuldig investeringsbeleid om te groeien met behoud van kwaliteit”, aldus Hans den Haan. “We rekenen op DH om deze ambitie mee waar te maken.”

Automatisering mengerij

Oudgediende Erwin van Eeden is als Product Safety Manager Benelux vanuit het laboratorium al bijna 25 jaar werkzaam bij het bedrijf. Erwin werkt vanaf de start met DH samen en weet bijna alles over de productie management software (PMS). “We zijn in 2017 gestart met het automatiseren van de mengerij. DH heeft toen een robot geleverd, voor het afvullen en palletiseren van 25kg ventielzakken die tot die tijd handmatig werden verwerkt. Door het zware werk was dit een afdeling met een hoog ziekteverzuim. Dat speelt nu niet meer. Één medewerker kan de mengrobot nu efficiënt en continu aansturen en tegelijkertijd nog een tweede machine bedienen. Het mengen en afvullen van emmers gebeurt semiautomatisch, daar kunnen twee à drie medewerkers voor het hele productieproces zorgen.”

“De DH-robot zorgt voor ventielzakafvulling en palletiseren.
Door de PMS software verloopt de productie gecontroleerd.”
Erwin van Eeden, Product Safety Manager Strikolith Benelux

Betrouwbare productie-aansturing

Naast de robot is DH ook verantwoordelijk voor de PMS software waarmee Strikolith werkt. Hans vertelt: “De PMS software van DH zorgt voor een betrouwbare planning en aansturing van onze productie-units. De orders komen rechtstreeks vanuit onze bedrijfssoftware in het productiesysteem. De orders worden omgezet in productiebatches en geproduceerd op een menger. Voor iedere geproduceerde batch genereert de software vervolgens een track&trace log. DH software engineer Jacob Loeve weet hier het fijne van. Jacob: “De PMS software ontvangt de orders en koppelt deze aan de bijbehorende receptuur in de PMS software. De volledige productieplanning (inclusief urenkoppeling), dosering, afwegen, menging van de grondstoffen, aansturing, afvulling en bewakingsvolgorde gebeurt sinds 2018 automatisch met behulp van de PMS software. Na de productie rapporteren we hierover terug naar het Manufacturing Execution System (MES) van Saint-Gobain, dat zorgt voor het automatische voorraadbeheer.

Van Exact naar SAP

Na de overname door Saint-Gobain Weber Beamix is Strikolith overgegaan van Exact naar de bedrijfsstandaard SAP. Dat betekende bij DH een migratietraject voor de softwareaansturing van de productie. DH Projectmanager Adriaan van de Werken was hierbij betrokken: “Afgelopen jaarwisseling zijn we van Exact overgegaan naar SAP. Jacob heeft deze migratie voorspoedig uitgevoerd, dit is zonder complicaties verlopen.” Erwin vult aan: “Voorheen draaide het allemaal goed, dus we wisten hoe het moest. Tijdens de overgang was er veelvuldig contact met DH, wat ik als heel prettig heb ervaren. Met name Jacob wist alles op te lossen en ook nu is er nog incidenteel contact voor de finetuning. DH kan heel veel op afstand doen, dat is heel gemakkelijk met deze software. En als het nodig is, is er binnen een uur iemand van DH bij ons op de locatie.”

Korte lijnen voor service en onderhoud

Die korte lijnen en snelle service is iets wat zowel Erwin als Hans waarderen. Erwin: “Door het ontbreken van een technische dienst binnen Strikolith en technische kennis over de productiebesturing, is het fijn dat de lijntjes zo kort zijn. Voorheen waren er hier bij Strikolith wel vier à vijf mensen bij betrokken, maar inmiddels ben ik nu als enige oudgediende overgebleven aldus Erwin. Na een aantal jaren kun je bepaalde dingen zelf oplossen, maar DH garandeert de continuïteit en zorgt dat er geen stilstand is.” Dat heeft er toe geleidt dat Strikolith de afgelopen periode is overgegaan naar een servicecontract met gegarandeerde responsetijden en onderhoud. “Dat is een must voor een bedrijf als dat van ons. DH voert halfjaarlijks onderhoud uit op zowel door DH geleverde machines als machines van derden. Dit betreft zowel elektrisch als mechanisch onderhoud. Als klant voelen wij ons heel serieus genomen”, aldus Hans.

“De reactiesnelheid, bereikbaarheid en korte lijnen zijn
superbelangrijke pluspunten. Daarom kiezen we voor DH!”
Hans den Haan, Operations Manager Strikolith

Toekomstplannen

Plantmanager Hans kijkt terug op een succesvol productiejaar. “Met Saint-Gobain Weber Beamix  hebben we een mooie uitgangspositie om door te groeien de komende jaren.
We willen de hele organisatie naar een hoger niveau brengen en automatisering speelt daar zeker een belangrijke rol in. Nieuwe mensen, functies en robots gaan helpen om de plannen in te vullen voor mengen, afvullen, etc.
Samen met DH kijken we hoe we zo efficiënt mogelijk gebruik kunnen maken van de technische mogelijkheden.

Over Strikolith

Strikolith loopt voorop als fabrikant en leverancier van gevel-, wand- en plafondafwerkingen. Het bedrijf fungeert als professionele sparringpartner voor opdrachtgevers, architecten, professionele verwerkers en distributeurs. De productie en oplossingen van Strikolith worden verkocht in Benelux, maar ook andere Europese regio’s/landen. Sinds 1 september 2020 is Strikolith onderdeel van Saint-Gobain Weber Beamix. Het doel van Saint-Gobain “making the world a better home” brengt Strikolith in de praktijk iedere dag “naast en met de klant” naar de beste oplossing te zoeken!

“Strikolith brengt kleur op huizen:
‘strak en vlak’, we maken mooie producten.”
Erwin van Eeden, Product Safety Manager Strikolith Benelux