Bel Leerdammer doet er alles aan om de ‘wielen’ in beweging te houden

Op zoek naar de juiste techniek bij de receptuur en de verhoudingen
oktober 26, 2016
Op zoek naar de juiste techniek bij de receptuur en de verhoudingen
oktober 26, 2016

Al meer dan 100 jaar maken ze kaas in het Zuid-Hollandse plaatsje Schoonrewoerd, nabij Leerdam. In de fabriek worden volgens eigen recept de ronde kazen geproduceerd die in het vak ook wel ‘wielen’ worden genoemd. Pakweg 110.000 wielen van 11 kilo per stuk zijn in de fabriek continu in bewerking. Bij DH automation technology zijn ze gék op kaas. Ook niet te versmaden is de diversiteit aan uitdagingen die de productie van kaas met zich meebrengt.

In Nederland kennen we Leerdammer uit de supermarkt en van de reclame. Op vakantie kun je de kaas in nog 27 landen tegenkomen. Met name in Duitsland, Frankrijk en Italië is de kaas bijzonder populair. Leerdammer is één van de vijf topmerken van de Franse Bel Group, ook bekend van merken als La Vache qui rit, Boursin en Babybel. In 2011 is Michel Marcusse bij het bedrijf begonnen als storingsmonteur op één van de productielijnen. Inmiddels is hij als field engineer verantwoordelijk voor de continuïteit van de productieprocessen van de afdelingen rijping en de kaasmakerij. Naast processen voor de rijping van de kaas is er de kaasmakerij en een afdeling voor het snijden en verpakken van de kazen. De kern van het werk van Marcusse is preventie: het voorkomen van storingen en het doorvoeren van verbeteringen. Er lopen diverse verbetertrajecten, ook wel Kaizen genaamd, het Japanse woord voor ‘continu verbeteren en aanpassen’.

Energiebesparing

Bel Leerdammer kijkt continu naar mogelijkheden om de technische installaties en gebruikte software te verbeteren. Bij frequent terugkerende storingen wordt met een klein team een oplossing gezocht en geprobeerd de terugkerende storing te vinden en de oplossing te borgen. Vooral bij preventief onderhoud en de daaruit voortkomende verbetertrajecten speelt DH automation technology een rol. Marcusse: “De rijpingsprocessen zijn de kern van onze relatie met DH. Hier valt namelijk nog veel winst te behalen. De machines die we hiervoor gebruiken zijn wat ouder, waardoor er nog veel verbeteringen mogelijk zijn. Het gaat dan niet om het bereiken van hogere snelheden, maar om energiebesparing en minder bewegende delen: ‘Less is more’. Onze innovatie is steeds meer gericht op ‘lean and green’. We willen het beter, efficiënter en goedkoper doen en tegelijkertijd ook ons steentje bijdragen op milieugebied.”

Hergebruik van restwarmte

Een voorbeeld van ‘laaghangend fruit’ waarbij DH voor Bel Leerdammer een rol speelde, is de vervanging van het CIP systeem (Cleaning in Place) van één van de behandellijnen. Bij deze bewerking gaan de kazen via een lopende band door de installatie, waarbij de kazen worden gekeerd en gecoat. De voormalige reinigingsinstallatie bestond uit een spoelvat waarbij het water met behulp van spiralen werd verwarmd. “Het oude vat was lek en de vervanging van een verwarmingsspiraal in het vat kostte al snel zo’n 3000 euro. Het idee van de jongens was om het spoelvat te vervangen door restwarmte vanuit de fabriek en tegelijkertijd ook het aantal bewegende delen te beperken. Het meedenken door DH vonden wij belangrijk. Zij kennen deze installaties en weten waarover ze praten. Bij dit soort vraagstukken leggen we vooral de probleemuitvoering neer bij DH. Zij komen dan met een oplossing naar onze wens”, vertelt Marcusse. “Tijdens een onderhoudsstop zijn de kast en het vat met de oude leidingen weggehaald en is de nieuwe installatie ingebouwd. DH deed hierbij de tekeningen, bekabeling, PLC-aanpassing en aansturing. Resultaat: een compacte installatie die toekomstbestendig is, met minder energieverbruik en minder bewegende delen.”

Bijzondere projecten

Marcusse: “Als ik zie hoe accuraat en snel DH is om te zorgen dat een storing wordt opgelost en de lijn weer draait, sta ik daar soms van te kijken. Zo waren ze ook belangrijk bij het verhelpen van een storing in de besturingstechniek van ons ‘verkeersplein’ van één van onze productielijnen. Wij werken hier met machines en een PLC-aansturing die zo’n 20 jaar oud zijn. Dan merk je dat de mannen van DH out-of-the-box kunnen denken en over de juiste kennis en contacten in deze wereld beschikken. Zij vinden uit waar de relevante informatie is opgeslagen en hoe de software en aansturing precies in elkaar zitten. Daardoor kunnen ze niet alleen de gangbare systemen in de lucht houden, maar ook een goed advies geven wanneer  vervanging aan de orde is.”

Vruchtbare samenwerking

De eigen monteurs van Bel Leerdammer weten veel en verhelpen verstoringen aan de installaties. De betrokkenheid van de monteurs en operators is groot. Het is echt een teaminspanning. Zaken waar ze bij de rijpingslijnen niet direct uitkomen of waarbij het aan tijd ontbreekt om erin te duiken, gaan ze voor 2e lijnondersteuning door naar DH. “Er is dan snel iemand op de site om de situatie te checken. Ook voor projecten is er regelmatig extra capaciteit nodig en schakelen we DH in. Het werkt goed zo! We hebben veel contact via de telefoon en mail. De planning, kosten en documentatieafhandeling gaan prima. Het is mooi dat ze bij DH van de hoed en de rand weten en gemakkelijk ingezet kunnen worden. En dat ze van kaas houden maakt het hier een stuk makkelijker, haha”, aldus Marcusse. “Dat is zeker een plus!”