Op zoek naar de juiste techniek bij de receptuur en de verhoudingen

Bel Leerdammer doet er alles aan om de ‘wielen’ in beweging te houden
oktober 26, 2016
Service en onderhoud elektrisch mechanisch mechatronica
Voor veiligheid zaagt JéWé meer door dan alleen plaatmateriaal
oktober 26, 2016
Bel Leerdammer doet er alles aan om de ‘wielen’ in beweging te houden
oktober 26, 2016
Service en onderhoud elektrisch mechanisch mechatronica
Voor veiligheid zaagt JéWé meer door dan alleen plaatmateriaal
oktober 26, 2016

D&W Process Technology is een engineeringsbureau dat actief is in de voedingsmiddelenbranche met een specialisatie in vloeistoffen (liquid processing). Voor met name MKB-bedrijven in de foodindustrie ontwerpt en realiseert het bedrijf technische en technologische oplossingen. Hoe vroeger in het proces D&W bij een klant kan aanschuift, hoe beter de oplossing en hoe groter de kans op succes.

“Bij MKB-bedrijven begint het succes bij wijze van spreken al aan de keukentafel’, vertelt directeur Leon van de Donk. “Als je het daar goed doet en het vertrouwen van de klant krijgt, doe je het hele traject tot de aftersales aan toe.” Van de Donk weet waarover hij praat. Hij geeft leiding aan

aan het Udense bedrijf met 12 medewerkers, waar ook zijn zoon Sjoerd als specialist werkzaam is. “Engineering is een tak van sport waarbij het om hollen en stilstaan gaat. In de onderzoeksfase gaat de opdrachtgever over de receptuur en de verhoudingen en kiezen wij meestal de techniek. Bij het voortraject gaat het om het globale beeld van een project. Hoe? Wat? Kosten? Welke onderdelen? Praktische zaken? Implementatie? Zodra dit beeld compleet is ligt het project vaak zomaar een jaar stil en drie jaar is ook geen uitzondering.”

Mean and lean

Bij alle projecten die D&W voor het MKB uitvoert, is mean and lean en het leveren van toegevoegde waarde aan de orde van de dag. “Onze opdrachtgevers verwachten dat wij met ze meedenken. Van onze partners verwachten wij precies hetzelfde: dat ze meedenken en veel toegevoegde waarde leveren. Het maakt niet uit of het dan om mechanische, elektrotechnische of besturingstechnische zaken gaat. Een succesvol voortraject betekent praktisch altijd dat je met deze partner doorgaat, hoewel de uitvoering in negen van de tien gevallen daarna nog verandert. De eindopdrachtgever gaat namelijk in de laatste fase pas écht goed nadenken over wat hij wil of nodig heeft.”

Inschakeling van experts

Voor de inschakeling van specialisten schrijft D&W meestal twee partijen aan. Sjoerd van de Donk: “Bij de keuze van onze partner kijken wij naar de aanwezige expertise en ervaring. Wij zoeken geen verkopers, maar relaties die met ons kunnen meedenken. Je kunt niet alles uitwerken in het offertetraject. Daarom is het belangrijk om samen de kaders te bepalen. DH automation technology is zo’n partner waarmee we elektrotechnisch en besturingstechnisch graag sparren. Dat doen we omdat we samen met mooie oplossingen komen. Een uitgewerkt plaatje zegt hierbij in onze tak van sport vaak veel meer dan mooie woorden!”

Verbetertrajecten FrieslandCampina

Een mooi voorbeeld van een project waarbij W&D en DH elkaar hebben gevonden, is FrieslandCampina in Uden (FCU). Leon vertelt: “Onze klant FCU levert room aan de verwerkende bedrijven in de bakkerij- en banketwereld. Omdat we een goede klik hebben, brengt FCU ons in contact met zijn relaties om daar verbeteringen te realiseren. Op deze manier wil FCU zijn relaties aan zich binden en langdurige samenwerkingen aangaan. In het geval van de room helpen we deze verwerkende bedrijven specifiek met de houdbaarheid van het product. FCU geeft relaties een check die bij D&W verzilverd kan worden en samen met DH doen wij de verbetering bij klant. In onze werkplaats wordt de installatie gebouwd, inclusief de aansturing door DH. Het eerste verbetertraject is inmiddels succesvol opgeleverd. En de komende tijd staan er nog een paar op stapel.”

Heetwaterunit Avandis

Een andere successtory is de heetwaterunit voor Avandis, één van Europa’s modernste bottelarijen voor gedistilleerde dranken. Sjoerd: “Ondersteund door DH hebben we op een tender ingeschreven voor een nieuwe heetwaterinstallatie. Zowel W&D als DH konden hierin hun ei kwijt door kritisch verbeteringen in de specificaties voor te stellen die de kosten verlaagden. Dat typeert de kracht van beide ondernemingen: niet voor lief nemen wat is voorgeschreven, maar met gezond verstand met oplossingen komen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het eindproduct. Besturingstechnisch heeft DH slimme verbeteringen ingebracht waar we blij mee zijn.”

Samenwerking in de toekomst

De afgelopen periode is de samenwerking met DH geïntensiveerd. Leon legt uit wat hiervan de achtergrond is. “De kracht van D&W is dat we geen standaardproducten hebben. Wij leveren totaaloplossingen, geen componenten. De ontwikkeling is dat wij voor onze klanten van afstand mee blijven kijken en rapporteren. Daarvoor willen we graag lange relaties aangaan, zowel met onze klanten als onze partners. In het segment van DH beschikken we over drie bedrijven waarmee we die langere relatie willen aangaan. Zo kunnen wij de risico’s spreiden en is het voor beide partijen interessant. Voor onze partners is het zaak om inventief te blijven en samen de beste prijs-kwaliteit te realiseren. We zijn zelfs met DH in gesprek om op termijn checklists te gaan gebruiken en met een open calculatiemodel te gaan werken.”