Kwaliteitsbeheersing door Van Wezel bespaart Albert Heijn audits

Service en onderhoud elektrisch mechanisch mechatronica
Voor veiligheid zaagt JéWé meer door dan alleen plaatmateriaal
oktober 26, 2016
Slim ordersysteem voor batchpicking van 24 orders tegelijk helpt Medz Europe om de eindgebruikersmarkt te veroveren
mei 12, 2023
Service en onderhoud elektrisch mechanisch mechatronica
Voor veiligheid zaagt JéWé meer door dan alleen plaatmateriaal
oktober 26, 2016
Slim ordersysteem voor batchpicking van 24 orders tegelijk helpt Medz Europe om de eindgebruikersmarkt te veroveren
mei 12, 2023

Bij Van Wezel Verpakkingen hebben ze de productie goed in de hand. Vanuit rollen plastic maken ze op 18 productielijnen bakjes, schaaltjes en trays voor de voedselindustrie. Sinds kort worden robots ingezet bij de automatisering van het productieproces. Het gevolg is een toename van de productiecapaciteit en een optimaal betrouwbare output. DH draagt hieraan een steentje bij.

Kwaliteit en hygiëne zijn van het grootste belang in de wereld van de food. Directeur Thom Van Wezel kan hierover meepraten. Zijn familiebedrijf begon bijna 40 jaar geleden, toen vader Van Wezel een groothandel startte voor slagerijen. In eerste aanleg was dit met plastic tassen en papieren zakken. Wat nu om zelf de saladebakjes te maken? Er werd in Canada een machine aangeschaft. Die ene machine werden er twee, daarna drie, enzovoort. Op dit moment komt 92% van de verkoop uit eigen productie. Van Wezel: “De klanten waaraan wij leveren zijn veranderd, maar onze specialisatie voor gesneden vleeswaren hebben we behouden. Waren het in aanvang alleen slagerijen waaraan we leverden; inmiddels leveren we direct en indirect aan retailers, de voedselindustrie en aan toeleveringsbedrijven voor de vleeswaren-, vlees- en kaasindustrie. En ook gesneden fruit vindt zijn weg naar de supermarkt in onze bakjes.”

Presteren op niveau

Van Wezel is trots op zijn bedrijf. “Met de levering van voedsel zijn strenge eisen gemoeid. Wij doen er alles aan om de beste producten te leveren. Certificering van onze processen en output laten we uitvoeren door het British Retail Consortium (BRC). Zij stellen de hoogste eisen voor voedselveiligheid en staan op eenzame hoogte. Voor het BRC worden we continu ge-audit door Lloyds. Voor onze afnemers is dit de beste garantie dat de kwaliteit en hygiëne gewaarborgd is. Bovendien hoeven ze zelf minder audits te laten uitvoeren, omdat wij over deze certificering beschikken.” Het kunnen inspelen op specifieke vragen van de foodverpakkers is een ander aspect waarop Van Wezel trots is. “Zo moeten er zonder verstoring 120 bakjes per minuut volautomatisch verwerkt kunnen worden op hun vul- en verpakkingslijnen. Dat stelt eisen aan de kwaliteit en afwerking van onze producten en is een heel ander eindproduct dan de bakjes die in de winkel handmatig worden gevuld. Hierbij komen zaken kijken als consistente nesting, minimale vervorming, beheersing van de materiaalsamenstelling en staticiteit.” Een ander sterk punt is volgens Van Wezel de efficiënte samenwerking in de supply-chain. “Wat wij leveren is volledig afgestemd met de klanten. We zorgen ervoor dat er zo min mogelijk handelingen moeten plaatsvinden en omverpakken en overpakken wordt voorkomen.”

Automatisering van processen

Om de concurrentie een stap voor te blijven, vernieuwt het bedrijf continu. “Dat doen we zowel in onze producten als in de techniek”, vertelt Van Wezel. “Op productniveau willen we bijvoorbeeld meer stijfheid in de materialen, waardoor het materiaal dunner kan zijn en we kunnen besparen. Om de concurrentie uit het buitenland het hoofd te kunnen bieden, kijken we naar mogelijkheden voor verbetering van de techniek. Het terugdringen van de factor arbeid en omhoog brengen van de output en continuïteit zijn speerpunten. Daarom zijn we in contact gekomen met DH automation technology.” Voor een verbetertraject van drie lijnen vleeswarenschaaltjes nodigden we een aantal partijen uit, waaronder DH. Van Wezel: “Bij de kennismaking hadden we direct een goed gevoel, en het voelt nog steeds goed. DH sprak ons aan; het enthousiasme van een jong bedrijf dat zich wil bewijzen. Daar houden wij van. Wij weten hoe prettig het is om een kans te krijgen in de markt! Ook financieel konden we een constructie uitwerken met wederzijds vertrouwen en geloof in elkaar. Hierbij werden de banken buitenspel gezet en de technische verbeteringen in maandelijkse termijnen door ons voldaan. DH heeft hierbij goed met ons meegedacht en het allemaal mogelijk gemaakt.”

Robotisering productielijn vleeswarenschaaltjes

Bij Van Wezel was al een productielijn met een robot in gebruik. DH verzorgde de robotisering van nóg drie productielijnen, waarop volcontinu vleeswarenschaaltjes worden gemaakt. Het plastic wordt hierbij vanaf de rol ingevoerd, in de machines warmgemaakt en gevormd. De robots zorgen ervoor dat er 12 schaaltjes per machine in één handeling tegelijk worden uitgenomen en gesplitst. De robotarm stapelt de schaaltjes in één roterende beweging in klaarstaande bakken. Zodra er 500 schaaltjes zijn gestapeld, worden er automatisch nieuwe lege bakken geplaatst. Door deze automatisering kan de aan- en afvoer van het gereed product van meerder machines door slechts een operator worden uitgevoerd. Het restafval van de rol wordt afgevoerd en voor 100% hergebruikt. Het realiseren van dit turnkey project op de bestaande machines was voor zowel Van Wezel als voor DH een leerproces. Van Wezel: “DH heeft goed met ons meegedacht. Op wat details na is de oplevering volgens planning verlopen en er zijn weinig tot geen verstoringen. Nazorg is hierbij heel erg belangrijk en ook dit pakt DH goed op. Samen met DH zijn we nu bezig met de afstemming van een preventief onderhoudsprogramma voor de robots.”

Luiers

Na het succes van de eerste drie lijnen staat Van Wezel te springen om met een vierde lijn door te gaan. “Bij deze vierde lijn willen we de flexibiliteit inbouwen om ook kortere productieruns te draaien, met korte omschakeltijden. Zo zouden we bepaalde producten om-en-om kunnen draaien, wat handig is voor onze planning en een besparing is qua voorraad”, aldus Van Wezel. Voordat DH hieraan begint, is er nog een urgentere uitdaging. Aan de vleesverwerkende industrie levert Van Wezel plastic bakjes met absorbers op de bodem. Van Wezel: “Absorbers nemen het lekvocht van het vlees op, het principe is gelijk aan een luier. Daarom noemen we deze inlegvelletjes in de praktijk gewoon ‘luiers’. De luiers worden door een leverancier op het juiste formaat voor de vleesbakjes aangeleverd en door middel van een ‘padinlegger’ in de bakjes gelegd. Dit is echter een belemmering voor onze productiecapaciteit en beperkt ons in onze verdere groei. DH is daarom bezig om een uitbreiding aan onze bestaande thermoformlijn te realiseren. Als dit project gerealiseerd is, kunnen we de luiers zelf flexibel vanaf rol op ieder gewenst formaat snijden. Daarna worden de luiers volautomatisch op hoge snelheid in-lijn in de bakjes gelegd. We kijken hier naar uit, want dit maakt het voor ons en onze klanten veel efficiënter en gemakkelijker om te plannen. Ook realiseren we hiermee een besparing omdat we minder voorraad hoeven aan te houden.”

Toekomstmuziek

Van Wezel is positief over de mogelijkheden voor samenwerking in de toekomst. “Er zijn binnen ons bedrijf nog héél veel punten die we kunnen verbeteren en optimaliseren. Stapelen, verpakken, het afvoeren van restmateriaal, noem maar op. Voor DH liggen hier nog veel mogelijkheden. Daar gaan we graag mee door, want de projecten die we samen doen, werken en als we bellen staan ze snel op de stoep om problemen op te lossen.”

Ook Govert den Hartog van DH is positief over de samenwerking met Van Wezel: “Wij krijgen bij Van Wezel de vrijheid om onze eigen ideeën in te brengen. Het resultaat: compacte en solide oplossingen, die eenvoudig en gebruiksvriendelijk zijn in de besturing. Onze werkzaamheden bij Van Wezel hebben inmiddels ook al een goede referentie opgeleverd. Nog niet zo lang geleden werden we door een voormalig bedrijfsleider van Van Wezel benaderd om ook eens bij zijn nieuwe bedrijf te komen praten…”