Voor veiligheid zaagt JéWé meer door dan alleen plaatmateriaal

Op zoek naar de juiste techniek bij de receptuur en de verhoudingen
oktober 26, 2016
Kwaliteitsbeheersing door Van Wezel bespaart Albert Heijn audits
oktober 26, 2016
Op zoek naar de juiste techniek bij de receptuur en de verhoudingen
oktober 26, 2016
Kwaliteitsbeheersing door Van Wezel bespaart Albert Heijn audits
oktober 26, 2016
Service en onderhoud elektrisch mechanisch mechatronica

Service en onderhoud elektrisch mechanisch mechatronica

De kans is groot dat u ook iets in huis heeft dat geproduceerd is bij ’s lands grootse houtwarenfabriek. Naast de eigen merken CanDo, Lundia en Storemax , verkoopt JéWé plinten, latjes, massief lijstwerk, kastinterieurs en schuifwanden aan alle bouwmarkten in Nederland. DH automation technology is de partner die gebeld wordt als er in de fabrieken iets dreigt vast te lopen.

JéWé en de JéWé houtwarenfabriek (de JéWé Group) zijn onderdeel van Deli Home & Garden. JéWé produceert en levert hout gerelateerde producten aan doe-het-zelfketens en de professionele markt. In de fabrieken in Gorinchem worden ruw houten planken en MDF grootformaat planken aangeleverd, die hier tot een eindproduct gezaagd, geschaafd en gefinisht worden. Eddy Broekhuijsen is als Hoofd Technische Dienst verantwoordelijk voor alle technische installaties en de gebouwen in Gorinchem. Van dak tot riolering, van dakgoot tot wandcontactdoos.

Veiligheid voorop

Bij JéWé komen projecten soms op als kiespijn. Alles loopt als een zonnetje, totdat er zich een probleem voordoet. DH automation technology krijgt dan een telefoontje en mag aan de slag om een storing te verhelpen of een verbeterslag te realiseren. Broekhuijsen: “Bij alles wat DH hier doet, geldt dat het machinepark superveilig moet zijn. Door onze sociale betrokkenheid werken hier 10 medewerkers van de Avelingen Groep. Dit zijn medewerkers met een arbeidshandicap die onder begeleiding werkzaamheden uitvoeren met een repeterend karakter. Recentelijk heeft DH de bediening van de schaaf-alleskunner waarmee zij werken veiliger gemaakt. Dit is een bestaande machine, waarbij plinten aan beiden zijden een kopbewerking ondergaan. Over het resultaat van de verbetering zijn wij heel erg tevreden. Als de kap van de machine nu open gaat, staat de motor gelijk stil! DH zorgde voor het beveiligd remmen en aanpassen van de besturing.”

Preferred partner

Dat Broekhuijsen tevreden is, blijkt ook uit het feit dat ongeveer 90% van de projecten waarop DH geoffreerd heeft, is doorgegaan. Broekhuijsen: “Wij zijn heel erg blij met de samenwerking met DH. Ze zitten dichtbij, kunnen snel schakelen, zijn flexibel en niet alles hoeft tot achter de komma te worden uitgewerkt en beschreven. Geen bureaucratische toestanden, wat we willen past vaak op een half A4-tje. We doen samen veel op vertrouwen, waarbij het een kwestie is van geven en nemen. Wat moet de zaag precies kunnen? Daarvoor gaat DH met de operators praten en kleine wijzigingen tijdens het traject worden gewoon meegenomen.”

Totale revisie van de zaaginstallatie

Bij de Technische Dienst (TD) van JéWé werken zes tot zeven man. De TD doet onderhoud, verstoringen en kleine revisies aan het machinepark. Als er teveel werk is, specifieke expertise nodig is of de activiteiten niet tot de core business van de TD behoren, doet de dienst een beroep op een externe partner. Een voorbeeld van zo’n acuut project waar DH zijn tanden in mocht zetten, was de aanpassing van de kettingzaag. “De zaaginstallatie is een groot en degelijk apparaat. De afgelopen jaren zijn er steeds meer functies uitgevallen, waardoor er nog bijna uitsluitend handmatig met de installatie werd gewerkt”, vertelt Broekhuijsen. “DH heeft ons geadviseerd en de installatie naar iets nieuws omgebouwd met geautomatiseerde functionaliteiten. Bij de aanpassing verzorgde DH de plannen, tekeningen, berekeningen en uitvoering. Van de PLC S7 en softwarematige aansturing, tot het bedieningspaneel.”

Aanpassing schakelkasten

De diversiteit aan projecten die DH voor JéWé uitvoert, is groot. Van het lezen van software en updaten van PLC’s, tot de aanpassing van de folieverpakkingsmachine. Van het verzwaren van groepen en hoofdschakelingen, tot vervanging van de aansturingmotor van een machine door een ruimtebesparende softstarter. Bij alle project die DH voor JéWé uitvoert geldt dat de veiligheid van de medewerkers gegarandeerd moet zijn.

Registratiesysteem voor plinten

Een ander noemenswaardig project is het registratiesysteem voor plinten. Broekhuijsen: “Dit is ook zo’n project waarbij we blij zijn met het eindresultaat. Bij onze plintenmachine komen de plinten automatisch gezaagd uit de machine. Je kunt je voorstellen dat het er heel wat zijn! Voor het FSC milieukeurmerk is het belangrijk dat exact geregistreerd wordt welk bronmateriaal we gebruiken en hoeveel plinten er uit de machine komen. Handmatig is dit bijna niet te doen, maar het systeem houdt dit nu bij en we hebben het proces goed in de hand.”

Over JéWé

De JéWé Group is sinds september 2015 onderdeel van Deli Home & Garden. Deli Home & Garden omvat daarnaast Skantrae, Bruynzeel, Totaalmarkt en de Outdoor Life Group. JéWé biedt een breed en trendy assortiment aan in onder meer vloeren, kastsystemen, profielen, geschaafd en ruw hout, plaatmateriaal en wandbekleding – alles bij elkaar zo’n 8.000 verschillende producten.